Wat voor soorten eikenhout zijn er?

Eikenhout is een hele bekende houtsoort. Het is een harde en sterke houtsoort, maar gemakkelijk te bewerken. Dit is de reden waarom massief eikenhout zo populair is.
Er zijn veel verschillende soorten eikenhout en daarin zitten vaak ook grote verschillen. Zo heb je Europees eiken: dit is de meest traditionele eikenhout soort. Hiervan worden onder andere meubelen en deuren gemaakt. Door de schaarste van deze soort eikenhout wordt dit tegenwoordig vaak vervangen door houtsoorten als Azobé of Afzelia.


Je hebt ook Amerikaans wit eiken en rood eiken, deze verschillende houtsoorten zijn lichter en meer roze van kleur. Ook zijn deze soorten vaak zachter en grover.

Waar kan je massief eiken kopen?

Massief eiken kopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is vaak gerecycled hout met een prijskaartje aangezien dit type hout schaars is. In vergelijking met andere houtsoorten is massief eiken ook nog eens enorm duur. De prijs van massief eikenhout ligt tussen de 40 euro en 55 euro per vierkante meter.

Waarom zou je massief eiken kopen?

Eén van de grote voordelen van een massief eiken vloer is dat hij lang mee gaat. Ze zijn enorm stevig en sterk, dit zorgt ervoor dat het een duurzaam product is.
Wanneer je de vloer goed beschermd door het in te waxen met een hardwaxolie, is de vloer minstens 20 jaar onderhoudsvrij is. Als er toch krasjes of deuken in de vloer komen, kan je die er altijd uit laten schuren.


Veel mensen schaffen een massief eiken vloer aan omdat deze zeer uniek zijn. Elke plank heeft een eigen unieke combinatie van nerven en kleuren. Geen enkele plank ziet er dus hetzelfde uit. Het bezitten van een eiken vloer zorgt er dus voor dat je een unieke vloer hebt die nergens anders te vinden is. Dit is ook wel een vorm van luxe die veel mensen willen bezitten.