Litecoin is een van de eerste altcoins ter wereld. Altcoin is de benaming voor elke andere cryptomunt naast bitcoin. De munt is in 2011 ontwikkeld door Charlie Lee, een ex-medewerker van Google. Zijn doel was om een snellere en goedkopere cryptocurrency op de markt te brengen. Litecoin is net als bitcoin vooral bedoeld om snel digitaal waarde over te maken van persoon tot persoon. Er komt geen derde partij zoals een bank aan te pas.

Litecoin werkt vrijwel hetzelfde als bitcoin. Met litecoin verzend je razendsnel een bepaalde waarde van persoon tot persoon. Alle transacties worden vastgelegd in de blockchain. De blockchain fungeert als een decentraal logboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Wereldwijd zijn er duizenden computers die allemaal een kopie van het logboek bijhouden. Hierdoor is het onmogelijk om het netwerk voor de gek te houden. De transacties worden gebundeld en gezamenlijk verwerkt in een blok. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan de bestaande keten van blokken: de blockchain.

Dit betaalnetwerk wordt in stand gehouden door nodes en miners. Nodes kun je vergelijken met boekhouders. Dit zijn knooppunten op het netwerk die een complete kopie van het betaalnetwerk bijhouden. Aangezien ieder knooppunt over een volledige kopie beschikt, spreek je over een decentraal netwerk.

Miners zijn computers in het netwerk die transacties bundelen en toevoegen aan de blockchain. Dit doen zij met behulp van speciaal ontworpen computers. Deze voeren razendsnel allerlei berekeningen in de hoop als eerste het volgende blok te hebben gevonden en hun beloning te kunnen claimen. Leuk om te weten: een miner is ook altijd een node.

https://bitvavo.com/nl/blog/wat-is-litecoin