Tips voor het onderhoud van je schoorsteen

Heb jij met enige regelmaat de kachel aan, dan is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat jij je schoorsteen goed schoonhoud. Vooral wanneer je na een lange zomer weer voor het eerst gaat ‘stoken’, is het raadzaam om eerst je schoorsteen te laten vegen. Je schoorsteen is immers ontzettend belangrijk. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de rook op de juiste manier naar buiten kan, maar ook dat het vuil van buiten niet naar binnen kan. Het is dus zaak dat jij je schoorsteen met enige regelmaat goed laat schoonmaken door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Zo kunnen ze alle vuil wat in je schoorsteen aanwezig is, gemakkelijk voor je verwijderen. Vooral wanneer de kachel enkele weken of zelfs maanden niet is aan geweest, is dit ontzettend belangrijk.

Hoe gaat het in z’n werk

Wanneer jij je schoorsteen wilt laten vegen, dan doe je er goed aan hiervoor een bedrijf in te schakelen. Door je schoorsteen regelmatig schoon te laten vegen, is de kans op brand en eventuele koolstofmonoxidevergiftiging ontzettend klein. Ook voor het milieu is het belangrijk je schoorsteen goed schoon te houden. Dit voorkomt namelijk uitstoot van schadelijk roetdeeltjes in de lucht. Uiteraard kun je het nodig zelf doen om je schoorsteen schoon te houden, maar toch is het belangrijk, vooral na de zomerperiode je schoorsteen door een ervaren iemand te laten doen. Vogel willen zich vaak maar wat graag nestelen. Wanneer je dan de kachel aandoet, is dit natuurlijk niet enorm zielig voor de vogels, maar kan het ook leiden tot een verschrikkelijke schoorsteenbrand. Eén keer per jaar grondig laten reinigen is overigens vaak meer dan voldoende.

Zelf je schoorsteen onderhouden

te reinigen, dat moge duidelijk zijn. Toch zijn er nog veel meer zaken om ervoor te zorgen dat jij de schoorsteen goed onderhoudt. Zo kun je zelf aan de slag met bijvoorbeeld een ‘reinigingsblok’. DIt blok leg je in je kachel en steek je vervolgens aan. Deze laat je dan volledig opbranden, wat ervoor zorgt dat de roetlaag wordt verwijderd. 

Conclusie

Een kachel in huis is natuurlijk ontzettend gezellig en sfeervol. Vooral tijdens de wintermaanden, is het net dat stukje extra sfeer wat het je huis geeft. Ondanks dat, blijft het natuurlijk wel vuur waar we het over hebben, dus is enige voorzichtigheid wel van belang. Om ervoor te zorgen dat de kans op eventuele ongelukken zoals een schoorsteenbrand tot het minimum worden beperkt, is het goed je schoorsteen minsten één keer per jaar te laten schoonmaken. Dit kun je laten doen door een schoorsteenveger, die ervoor zorgt dat het volledige rookkanaal wordt gereinigd. Eventuele roetdeeltjes of andere ophopingen worden op deze manier grondig verwijderd. Overig onderhoud kun je natuurlijk prima zelf doen, zoals het schoonmaken van de binnenkant van de kachel, waaronder de ruitjes en dergelijke.