Gids voor het kopen van een hoofdkussen

Hoofdkussens zijn belangrijk, zoals iedereen die ooit last heeft gehad van chronische nekpijn of rugklachten zal zeggen. Een goed hoofdkussen is ontworpen om comfortabel te zijn en goed voor jouw lichaamshouding. Ze zijn ontworpen om ondersteuning te bieden aan nek en rug. Zeker wanneer je veel op jouw zij slaapt, is een goed kussen belangrijk. Het kussen bepaald namelijk de stand van jouw nek en hoofd ten opzichte van jouw ruggengraat. Je kunt je vast wel voorstellen dat in een scheve hoek liggen, en dat voor zes tot acht uur, je nekpijn kan geven. Met de verschillende soorten kussens die verkrijgbaar zijn, kun jij het perfecte kussen voor jou vinden.

Welk type hoofdkussen wil jij

Voor degenen die last hebben van chronische nek- rug- of schouderpijn is het aan te raden om te kijken naar hun kussen en matras. Maar ook voor degene die nergens last van heeft, is het uitzoeken welk kussen voor jou goed is de moeite waard. Kussens moeten stevig genoeg zijn om ondersteuning te bieden, maar zacht genoeg om comfort te bieden. Daarnaast moeten ze ademen om warmte en vocht te reguleren. Je hebt keuze uit stevigheid, materialen en dikte. Lees verder in de volgende alinea.

Hoofdkussens van traagschuim en latex

Er zijn hoofdkussens verkrijgbaar van traagschuim en latex. Beide bieden een goede ondersteuning en verdelen de druk. Traagschuim heeft echter als nadeel dat na langere tijd het effect wat minder wordt. Latex heeft als nadeel dat het niet gewassen kan worden en dat het slechter vocht en warmte kan reguleren. Ook kan het zijn dat je allergisch bent voor latex. Het unieke van traagschuim is dat het zich naar je hoofd vormt, dit is fijn voor mensen die lang in dezelfde houding slapen. Ben jij een woeler in bed of een drukke slaper? Dan heb je er minder aan. Ook wanneer jij geen stevig kussen nodig hebt, dan kan een zachter kussen prettig zijn.

Hoofdkussen van dons, veren of kapok

Een hoofdkussen van dons, veren of kapok is van een natuurlijk materiaal. Deze materialen ademen goed en bieden een zacht, prettig slaapcomfort. Veren zijn steviger dan dons en kapok is wat luchtiger. Alle drie de materialen zijn wat moeilijker wasbaar, dus overweeg dit voor je een hoofdkussen van met name veren of dons koopt. 

Goedkope synthetische kussens

Wanneer je een goedkoop, synthetisch hoofdkussen wilt kopen, dan kan dit natuurlijk ook. Hoewel de ondersteuning over het algemeen minder is dan traagschuim of latex, biedt het voor een gemiddelde slaper voldoende comfort. Wanneer je op jouw rug of buik slaapt is dit minder belangrijk. Het is wel aan te raden om een kussensloop van katoen eromheen te doen. Aangezien het toch een chemisch materiaal betreft.

Kies een prettig kussensloop

Kussenslopen zijn ontworpen om jouw kussen te beschermen en schoon te houden, maar ook om jou extra comfort te bieden. Om ervoor te zorgen dat je optimaal comfort krijgt, moet een kussensloop kiezen die: 

  • Een waterafstotende stof heeft;
  • Een drukknoopsluiting om het kussen er goed in te houden;
  • Een zachte stof die soepel aanvoelt.